6 tips van hypotheekadviseur Robert

Waar moet je allemaal op letten bij het afsluiten van een hypotheek? Volgens onze adviseur Robert zijn er enkele zaken waar jij je makkelijk op voor kunt bereiden bij deze belangrijke stap. In dit blog deelt hij zijn zes belangrijkste tips met je.

Eerst advies, dan kopen

Ben je van plan een huis te gaan kopen? Ga dan eerst in gesprek met een hypotheekadviseur. “Dan weet je ook wat je aankunt”, aldus Robert. “Zo kun je ook gerichter zoeken en heb je meer inzicht in je financiële situatie.” Het zou zonde zijn als je tijdens een bezichtiging helemaal verliefd bent geworden op een huis, om er later achter te komen dat het toch een beetje boven je budget ligt!

Lopende leningen terugdringen

Heb je een leaseauto? Betaal je je telefoon iedere maand een beetje af via je telecomprovider? Of misschien heb je nog een studieschuld die je aan het afbetalen bent – het zijn drie voorbeelden van lopende leningen die een impact kunnen hebben op je hypotheek. “Het is het beste om zo min mogelijk leningen te hebben als je een hypotheek wilt afsluiten”, aldus Robert. “Iedere lopende lening – de zogenaamde BKR-registratie – heeft een forse impact op het bedrag dat je aankunt.”

Praten over geld

De inbreng van eigen geld wordt steeds belangrijker bij het kopen van een huis. Daarom adviseert Robert om het onderwerp bespreekbaar te maken. “Er heerst een taboe op het bespreken van geldzaken, en dat is zonde”, weet hij. “Terwijl jij buikpijn hebt als je je afvraagt hoe je ooit iemand kunt overbieden, kan het zomaar zijn dat een familielid je uit de brand kan helpen. Ben dus niet bang om het erover te hebben.”

Méér dan rente

De hoogte van je hypotheekrente is niet de enige doorslaggevende factor bij het kiezen van een hypotheekaanbieder. “Mensen gaan vaak voorbij aan andere voorwaarden; de zogenaamde kleine lettertjes”, aldus Robert. “De ene offerte is 3 maanden geldig, de andere 6. Sommige aanbieders hebben relatief gunstige instapwaardes, maar worden duurder als je wilt verlengen. Allemaal zaken waar je rekening mee kunt houden als je verder kijkt dan het rentepercentage!”

Wat als…?

“Weet jij wat het effect op je hypotheek is als je werkloos wordt, arbeidsongeschikt raakt, of te overlijden komen?” vraagt Robert. “Veel mensen staan daar niet bij stil. Het is echt een ondergeschoven kindje. Door je hier bewust van te worden kun je dingen regelen voor jezelf en je partner voor wanneer het onwaarschijnlijke toch werkelijkheid wordt.”

Wees goed voorbereid

Robert onderschrijft het eens te meer – begin met een gedegen voorbereiding aan het traject van het kopen van een huis. “Laat je vooral niet gek maken”, concludeert hij. “Sluit geen hypotheek af onder druk en zorg dat je je huiswerk gedaan hebt. Met een goede voorbereiding en onafhankelijk advies ga je met een geruster gevoel op zoek naar jouw nieuwe woning.”