Welke verzekeringen zijn van belang wanneer je een huis koopt?

Een huis kopen: voor veel mensen is dat een flinke investering. Het is dan ook van belang dat je jouw woning goed beschermt. Dit kan door je goed te verdiepen in verschillende soorten verzekeringen. Waar de ene verzekering verplicht is, is een andere verzekering dat niet. In deze blog noemen wij situaties en problemen en welke verzekeringen daar bij horen.

Bescherm je huis tegen storm, brand en schade

Wanneer je een koophuis gaat kopen, is een opstalverzekering (ook wel woonhuisverzekering) vaak verplicht. Hiermee verzeker je jouw woning tegen schade door storm, brand en inbraak. De opstal bestaat uit je woning en alle onroerende goederen die bij de woning horen: schuurtjes, schuttingen, leidingen, zonnepanelen en sanitair.

Let wel op! Schade door een aardbeving, atoomkernreactie, overstroming, vulkanische uitbarsting of oorlog is altijd uitgesloten. Een opstalverzekering is verplicht voor iedereen die een koopwoning mét hypotheek heeft, maar ook zonder hypotheek is het mogelijk een opstalverzekering af te sluiten.

Zekerheid over je huis, ook na overlijden

Een overlijdensrisicoverzekering biedt zekerheid aan nabestaanden en familie. Zo weet je zeker dat jouw partner, kinderen of andere familieleden gewoon in het huis kunnen blijven wonen.

Arbeidsongeschiktheid en werkeloosheid

Wanneer je arbeidsongeschikt raakt, is dit financieel het grootste risico wat je kunt lopen. Alle kosten gaan gewoon door terwijl je inkomen drastisch omlaag gaat. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is dus een verzekering die je afsluit om de financiële gevolgen van ziekte of ongeval op te vangen. Als je minder inkomsten hebt door ziekte, kun je ervoor kiezen om een werkloosheidsverzekering als aanvulling te nemen. Deze verzekering heeft hetzelfde doel als de arbeidsongeschiktheidsverzekering, namelijk het kunnen blijven betalen van je hypotheek.

Bescherm je spullen in huis!

Een inboedelverzekering is een verzekering die de schade dekt aan je spullen in huis. Vaak is dit door diefstal of brand. Onder inboedel worden alle spullen in huis die niet vastzitten verstaan. Zo valt de keuken bijvoorbeeld niet onder een inboedelverzekering, maar het keukengerei wel. Een inboedelverzekering afsluiten is in Nederland niet verplicht. Toch wordt het vaak wel aangeraden. Zo weet je zeker dat je waardvolle spullen verzekerd zijn. Bij een huurwoning kan de verhuurder je soms wél verplichten tot het afsluiten van deze verzekering. Dit is vaak terug te vinden in het huurcontract.

Vergoeding hulp en advies juridisch expert

Een rechtsbijstandverzekering is een speciale verzekering die vergoeding biedt voor kosten van benodigde rechtshulp. Het is niet verplicht om deze verzekering af te sluiten, maar vaak wordt het wel geadviseerd dit te doen. Dankzij de rechtsbijstandverzekering krijg je hulp en advies van een juridisch expert wanneer je in conflict bent beland. Deze conflicten zijn bijvoorbeeld op het werk, zoals ontslag of geschil over ziekteverlof. Maar het kan ook gaan om problemen in het verkeer, met je buren of met de aanschaf van een product.

Per ongeluk andermans bezittingen beschadigt? Verzeker jezelf!

Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel een WA-verzekering genoemd. Met deze verzekering ben je verzekerd als je volgens de wet aansprakelijk bent voor schade. Door deze verzekering af te sluiten, bescherm je jezelf en jouw gezin. Bijvoorbeeld wanneer je per ongeluk andermans bezittingen beschadigt. Of wanneer iemand door jouw schuld gewond raakt. De schade wordt niet vergoed als je iets illegaals doet, onder invloed bent van verdovende middelen en na een natuurramp.

Van Avezaath Financiële Dienstverleners kijkt graag met je mee De hierboven geschreven verzekeringen zijn natuurlijke niet de enige. Denk aan een reisverzekering, kostbaarhedenverzekering, fietsverzekering en paardenverzekering. Wil jij goed verzekerd de toekomst tegemoet? Vraag vrijblijvend een gesprek bij ons aan. Wij kijken graag met je mee!